Bizar: Topsporter claimt dat seks voor positieve dopingtest zorgde

Ysaora Thibus
Ysaora Thibus Foto: © Pro Shots

De Franse topschermster Ysaora Thibus is sinds 9 februari geschorst. Zij onderging een positieve dopingtest, maar de verklaring van de 32-jarige floretschermster is op zijn zachtst gezegd bijzonder.

De zilveren Olympisch medaillewinnares en tevens wereldkampioene testte begin februari positief op het verboden middel ostarine. "Ik ontken ten stelligste dat ik doping gebruikt heb", zei ze toen in een statement. "Mijn vele negatieve dopingtesten zijn daar het bewijs van. De Olympische Spelen in Parijs zijn voor mij een kinderdroom en ik heb met verbijstering kennis genomen van dit nieuws. Ik zal er alles aan doen om mijn onschuld te bewijzen, zodat ik kan meestrijden in het toernooi dat het hoogtepunt van mijn carrière moet worden."

Haar vriend en ex-schermer Race Imbode, ook een voormalige wereldtopper in de schermdiscipline, zou via seksueel contact het middel in haar lichaam 'gedeponeerd' hebben. Zo weet ook haar advocaat. "We kennen de bron van de besmetting: haar partner, Race Imboden. Hij nam een product dat ostarine bevatte, waardoor Ysaora besmet raakte. De overdracht, die leidde tot deze besmetting, verliep via lichaamsvocht."

Nog vier maanden kan ze haar onschuld bewijzen. "Ons probleem is de beschikbare tijd: we moeten de zaak zo snel mogelijk oplossen zodat Ysaora kan deelnemen aan de Olympische Spelen. We hebben gedaan wat nodig was om ervoor te zorgen dat de tests zo snel mogelijk werden uitgevoerd. We zijn er klaar voor en willen dat de versnelde procedure zo spoedig mogelijk in gang wordt gezet."

Lees meer:
0 reacties