Derksen onder vuur bij politici na uitspraken in Vandaag Inside

Johan Derksen bij Vandaag Inside
Johan Derksen bij Vandaag Inside Foto: © Vandaag Inside

Johan Derksen ligt onder vuur na uitspraken die hij deed in Vandaag Inside. De analist vindt Kamerlid van PvdA-GroenLinks Habtamu de Hoop, die door een Fries stel werd geadopteerd toen hij acht maanden oud was, geen Fries.

De Snor vond het belachelijk dat minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge achttien miljoen euro heeft vrijgemaakt voor de bevordering van de Friese taal. De Hoop liet weten daar wel blij mee te zijn. “Hij staat toch uit zijn nek te lullen,” reageerde Derksen, die er daarna nog een schepje bovenop deed. “Hij is toch geen Fries, kom op zeg. Ik ben toch ook geen Surinamer?”

Jaap Stalenburg, die namens de PvdA lid is van de Provinciale Staten in Friesland, bracht dit ter sprake. Honderden mensen reageerden, en die reacties waren vooral negatief. Ook de partner van Pieter Omtzigt, voormalig fractievoorzitter van het CDA Enschede, spreekt zich uit tegen deze uitspraak. “Het is ook nooit goed. Je groeit op in Friesland, je spreekt Fries en je voelt je Fries, maar je mag je geen Fries noemen vanwege je huidskleur. Dieptriest dat dit racisme niet wordt weersproken aan tafel.”

De fractievoorzitter van de PvdA-GroenLinks, Frans Timmermans, heeft ook gereageerd op de uitspraken. “Je ouders zijn Fries, je thuis is een Friese boerderij. Je groeit op in Friesland. Je spreekt Fries. Je houdt van Friesland. Frieser wordt het niet. Een oproep aan wie zich aangesproken voelt: stop dit racisme en behandel de ander gewoon met respect.”

Oud PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher gaat zelfs nog een stapje verder. “Weg met het alledaagse racisme van Vandaag Inside.” Hugo de Jonge noemt de uitspraken schaamteloos. “Het soort alledaags racisme waarmee te veel mensen elke dag worden geconfronteerd,” aldus de minister.

Lees meer:
0 reacties