Dit is hoe Lean Six Sigma In-company wordt geïntegreerd

Vergadering
Vergadering Foto: © Pexels

Lean Six Sigma staat voor sommigen bekend als een toolset. Maar het is meer dan dat. Dit is een filosofie die gericht is op de creatie van waarde door verspilling te elimineren en variabiliteit tot een minimum te brengen. In-company integratie van Lean Six Sigma betekent een transformatie van de bedrijfscultuur en -processen naar een model van continue verbetering. Een aanpak die miljoenen organisaties wereldwijd, groot en klein, met of zonder winstoogmerk, niet alleen helpt om kosten te besparen, maar ook innovatie stimuleert en medewerkersbetrokkenheid verhoogt. Dit is hoe, in vijf stappen: 

1. Commitment van het management

Succes met de integratie van Lean Six Sigma binnen een bedrijf of organisatie begint bij de volledige steun van het management. Het is namelijk zonder hun commitment en actieve deelname bijzonder moeilijk om de methodologie op de meest effectieve wijze door te voeren. 

Het is aan het management om de visie en doelen duidelijk te communiceren, evenals te fungeren als rolmodellen in het toepassen van de Lean-principes.

2. Aangepaste trainingen en certificering

Voor een grondige integratie is deskundige kennis benodigd om het geheel van de grond te krijgen. Dit is waarom medewerkers op vrijwel alle niveaus moeten getraind worden om in staat te zijn de principes en technieken van Lean Six Sigma door te voeren. 

Workshops en trainingen verzorgd door The Lean Six Sigma Company maken het personeel theoretisch bekwaam en werkwijs in de dagelijkse praktijk. Deze trainingen en cursussen worden op verschillende niveaus gegeven, met de mogelijkheid tot op maat gemaakte leeroplossingen. 

3. Projectselectie en scope-definitie

De juiste projecten kiezen is verantwoordelijk voor het succes van Lean Six Sigma. Dit betekent dat de projecten die onderhevig zijn aan de nieuwe methode een aanzienlijke invloed hebben op de prestaties van het bedrijf. Ook is het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van duidelijk gedefinieerde doelen en scope-definitie. Het gaat er doorgaans om prioriteit te geven aan projecten die de grootste impact hebben op de efficiëntie en klanttevredenheid.

4. Cultuur van continue verbetering

De integratie van Lean Six Sigma moet hand in hand gaan met het cultiveren van een cultuur waarin continue verbetering de norm is. Naast de theoretische input is het dus belangrijk dat het moraal gestandaardiseerd wordt op basis van Lean Six Sigma-niveau. 

Dit kan aan onder meer aan de hand van het aanmoedigen van feedback, het belonen van initiatieven voor procesverbetering en het erkennen van de inspanningen van teams en individuen.

5. Meten en aanpassen

Tenslotte hangt het succes van Lean Six Sigma af van het vermogen om verbeteringen te meten en processen dienovereenkomstig aan te passen. Dit is waar het gebruik van datagedreven besluitvorming vitaal is om processen te analyseren en te optimaliseren. Dit alles heeft het doel om transparantie, accountability en duurzaamheid van de verbeteringen naar het hoogste niveau te tillen. 

Lees meer:
0 reacties