Eritrese vluchtelinge (30) weigert woning: "Ze mag toch blijven"

Mensen met de vlag van Eritrea
Mensen met de vlag van Eritrea Foto: © Pro Shots

Een Eritrese vluchtelinge (30) heeft een woning in Heerhugowaard geweigerd, dat meldt Omroep Flevoland. De dertigjarige Betiel T.G. vond de woning 'te klein' en 'te onveilig'.

De vluchtelinge uit Eritrea kreeg in juli vorig jaar een appartement in Heerhugowaard aangeboden van 51 vierkante meter met een berging van vijf vierkante meter en een tuin. De woning heeft een woonkamer met open keuken en twee slaapkamers en ligt op een ruime kilometer van het centrum. Het was bovendien in de buurt van Heemskerk, waar de vader van het zoontje woont. Daar had Betiel T.G. speciaal om gevraagd.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vond het een passende woning, zeker in tijden van krapte op de woningmarkt. T.G. was het daar niet mee eens. "Zij vond de woning te klein en de open keuken te onveilig voor haar zoontje." Er is haar uitgelegd dat door de weigering ze haar plek in het azc kan verliezen, geen hulp en begeleiding van het COA meer kan krijgen en geen geld meer ontvangt. Ze bleef het echter weigeren.

Toch mag ze nog blijven, omdat eerst moet worden beoordeeld of de veiligheid van haar baby niet in het geding komt. Het COA vroeg de rechter dan toestemming om de vrouw en haar baby uit het azc te zetten. Tijdens de rechtszaak liet de vrouw weten toch spijt te hebben van haar beslissing. Het COA mag van de rechter de vrouw alleen wegsturen als het kind daardoor niet in een noodsituatie belandt.

Lees meer:
0 reacties