F1-commentator kreeg doodsbedreigingen: "Target op mijn rug"

Nelson Valkenburg
Nelson Valkenburg Foto: © Instagram @nelsonvalkenburg

Veel Formule 1-fans waren boos toen het bekend werd dat Ziggo niet meer de beeldrechten van deze sport zouden krijgen. Commentator Olav Mol werd hierdoor vervagen door Nelson Valkenburg van Viaplay. Dat is de laatstgenoemde niet in dank afgenomen.

Een bom van kritiek kwam op Valkenburg af. Bij het Algemeen Dagblad geeft hij aan: "Ik was er niet tegen gewapend. Op de eerste dag nadat bekend was geworden dat ik, na dertien jaar autosportcommentaar op tv, nu Formule 1 ging doen, had ik meer dan 50.000 directe berichten op Instagram, met heel bijzondere leuzen daarin. Bijvoorbeeld de belofte dat mijn stembanden zouden worden doorgesneden. Dan is het lastig om met plezier naar je eerste seizoen toe te leven, moeilijk om ontspannen te beginnen.

De commentator ging op gegeven moment een olifantenhuid kweken. "Ik voelde dat ik een target op mijn rug had en ik heb me heel even afgevraagd of ik dit wel wilde, maar uiteindelijk werd ik er juist heel koppig van. Ik wilde me niet laten wegpesten."

Valkenburg werd beter in het omgaan met online haat, maar toen stond ineens een boze man voor zijn huis. "Eerst kwamen ze alleen via sociale media, daarna kreeg ik ze in de post. Ze zijn er dus achter gekomen waar ik woon en ik heb later gezien dat mijn adres rondging op fora. Dat was een heerlijk idee... Eén keer is er iemand aan de deur geweest. Hij riep dat als ik een echte Nederlander was, ik zou stoppen met het werk. Toen hij uitgeschreeuwd was, ging hij weer weg."

Gelukkig lijkt de haatcampagne nu gestopt te zijn. "De storm is gaan liggen en we krijgen nu liefde. Dat is niet universeel. Dat zal ook nooit zo zijn en dat hoeft ook niet. Belangrijker is dat je jezelf kunt zijn. Ik heb de afgelopen jaren zo veel geleerd en ben gaan genieten", aldus Valkenburg.

Lees meer:
0 reacties