Feyenoord-icoon overleden: "Hij kon kiezen: injectie of drankje"

Wim Jansen
Wim Jansen Foto: © Pro Shots

Feyenoord-icoon Wim Jansen overleed twee jaar geleden. De aanloop naar zijn dood was echter niet makkelijk.

Dat vertelt zijn zoon, Wim Jansen junior. In het Algemeen Dagblad vertelt hij dat zijn vader euthanasie wilde plegen, maar dat dat niet zomaar geregeld was. "Dat was allemaal ingewikkeld. Zo van: als ik het niet goed doe, krijg ik een proces aan m’n broek. Dat vind ik echt bizar. Dat je arts bent, maar je eigen angst of geloofsovertuiging belangrijker vindt dan de laatste wens van je patiënt."

Met de expertise van een tweede, onafhankelijke arts werd de procedure alsnog gestart. Dat zorgde voor gemengde gevoelens bij Jansen Junior. "Ja, dat is heel dubbel. Ik voelde toen wel iets van euforie, dat hij ook die finale had gewonnen, maar ja, plat gezegd, was wel de situatie: hij mag dood. Hij was zelf heel blij. Sterker nog, hij vroeg letterlijk weer of het dan de volgende dag kon."

Daarna restte alleen nog de voorbereiding voor het proces, herinnert de zoon van de Feyenoord-legende zich. "Hij kon kiezen: een injectie of een drankje. M’n vader koos voor een drankje. Dat moest hij dan uit een flesje gaan drinken. Maar ja, dat wilde hij natuurlijk wel goed doen. Dus oefenen. De instructie van de arts was: op de rand van je bed zitten, flesje leegdrinken en gaan liggen. Dat is ook een surrealistisch beeld natuurlijk, als je je vader dat ziet oefenen. Dat vergeet ik ook nooit meer. En toen hij het op die dinsdag echt moest doen, dééd hij het ook."

Lees meer:
0 reacties