Kromowidjojo pissig: "Dan fluisteren ze dat je arrogant bent"

Ranomi Kromowidjojo in het zwembad
Ranomi Kromowidjojo in het zwembad Foto: © Pro Shots

Ranomi Kromowidjojo wordt gezien als een olympisch boegbeeld van TeamNL. Op de Spelen van 2012 won ze dubbel goud. De media-aandacht werd haar soms echter veel te veel.

2014 was het rampjaar: haar relatie met Pieter van den Hoogenband ging uit, haar coach Jacco Verhaeren vertrok, terwijl nieuwe coaches haar niet begrepen. "Steeds duidelijker werd dat ik uit het oog was verloren wie ik nu eigenlijk was. In 2014, op mijn dieptepunt, werd duidelijk dat er echt wat moest gebeuren. In mijn eentje ging ik het niet oplossen, ik moest hulp zoeken", vertelt ze bij Helden Magazine.

De ex-zwemster vond vooral het feit dat ze óveral werd aangesproken irritant. "Er wordt net hard genoeg gefluisterd dat je weet dat ze het over jou hebben, maar je mag geen onderdeel zijn van het gesprek. Dat is heel apart om mee te maken."

Ook in de supermarkt kreeg ze het te horen. "Mensen geven commentaar op de boodschappen die je in je mandje gooit. Als je niet reageert als ze 'hoi' zeggen of je naam roepen, dan fluisteren ze dat je arrogant bent. Heel confronterend. Daar had ik nooit voor gekozen. Ik had gekozen voor zwemmen."

Kromowidjojo voelde minder spanning wanneer ze zwom. "Maar die eigenschappen hielpen me niet buiten het zwembad", zegt ze. "Het overviel me echt. Ik had er geen moment rekening mee gehouden dat het een mentale rollercoaster zou worden."

De ex-topsporter wilde ook in restaurants een andere naam gebruiken. "Ik wilde niet dat ze me bij m'n voornaam noemden. Omdat dan iedereen meteen mijn kant op keek. Daar voelde ik me heel ongemakkelijk bij. Als ze me echt wilden roepen, dan moest dat maar Noom zijn."

Lees meer:
0 reacties