Nourhussen fel: "Wat Akwasi overkomt is specifiek anti-zwart racisme"

Akwasi Owusu Ansah, oftewel Akwasi
Akwasi Owusu Ansah, oftewel Akwasi Foto: © BSR Agency

OneWorld-hoofdredacteur Seada Nourhussen is klaar met de haat die online ontstaan is tegen Akwasi. Zij schrijft op de website van OneWorld dat de media zelf heeft bijgedragen aan de haat die ontstaan is. Ook erkent de media volgens haar niet dat racisme eraan ten grondslag ligt.

"Wat Akwasi overkomt is geen doorsnee haat is, maar specifiek anti-zwart racisme. De bagatellisering daarvan is vergelijkbaar met hoe media na de PVV-verkiezingswinst susten dat de PVV-achterban slechts ‘bezorgd’, ‘afgehaakt’ of ‘economisch links’ is, maar zeker niet racistisch. Dat bleek onzin, maar het nieuwe imago van de eigenlijk heel aaibare PVV-stemmer was al verspreid en het racisme was weer verstopt onder een deken van ontkenning. Net zoals het gesprek over racisme tegen Akwasi nu weer wordt verwaterd tot algemene haat op Twitter."

Nourhussen gaat nog even door: "Over die gevaarlijke vorm van ‘journalistiek’ heb ik maar weinig media gehoord de laatste jaren. Terwijl een deel van de mensen die nu schande spreken van de haatcultuur er zelf aan bijdroegen. Zij gebruikten Twitter-ophef als aanleiding voor journalistieke producties; zij maakten hun koppen ‘Twitter-proof’ voor de kwaaie koppensneller. Want iedereen weet dat de combi ‘Wilders’ en ‘islam’ al jaren instant clicks oplevert. Durven media toe te geven dat ze zelf bijdroegen aan de haat die ze nu zo ferm veroordelen? En dat hashtags jarenlang de onderwerpkeuze bepaalden? Dat zou een nuttigere reflectie zijn dan deze zogenaamd heldhaftige ‘Twexit’. Want een alternatief platform met net zo’n fout verdienmodel kan net zo giftig worden."

Lees meer:
0 reacties