Ruzie bij Vandaag Inside: "Vind je prettig, hè? Twee tegen één"

Johan Derksen loopt weg van de Vandaag Inside-tafel
Johan Derksen loopt weg van de Vandaag Inside-tafel Foto: © Screenshot Vandaag Inside

Het was lang geleden dat de spanning zo hoog opliep in Vandaag Inside: gisteravond was er een stevige botsing tussen Wilfred Genee en Johan Derksen. Dit keer was antisemitisme de oorzaak van een verhitte discussie.

De Joodse gemeenschap is al een half jaar volledig verontwaardigd over Johan Derksen. Zijn opmerking dat 'de Joden erom hebben gevraagd' voor de aanval van Hamas op Israël is nog vers in het geheugen, ondanks zijn latere correctie. Volgens sommige critici blijft hij een antisemitische houding vertonen en dat kwam in deze uitzending naar boven.

Barbara Barend deelde haar angst: "Er zit angst in ons DNA, omdat we wel vaker onze koffer hebben moeten pakken. Het gevoel bij heel veel Joden is dat je altijd een koffertje klaar moet hebben staan", zegt ze.

Johan noemt haar een aansteller. "Ik ken haar goed, want ik heb hier twee jaar met haar gezeten, maar het viel mij wel altijd op: het was een wijf dat nergens bang voor was, een stoer wijf was het, maar als het over Israël en jodenproblemen ging, dan werd het plotseling een hysterica."

Dan sloeg ze door, aldus Johan. "Want zij heeft nog nooit haar koffertje hoeven pakken hoor. Dat heeft zij allemaal niet meegemaakt. Het wordt allemaal een beetje theatraal gebracht. Ik stel er echt mijn vraagtekens bij. Jij bent onder de indruk, maar ik verwacht van Barbara ook zo’n reactie."

Wilfred stoort zich mateloos aan hoe Johan dit afdoet. "Nou goed, dat is de vrijheid die we allebei hebben, maar ik vind het wel te simplistisch omdat je zelf niet weet hoe het is, om er zo makkelijk over te oordelen. Als ik zie wat het met haar deed, dan geloof ik ook wel dat het meer is dan wij hier aan tafel snappen."

Hij richt zich vervolgens direct tot Johan: "We moeten begrijpen dat als wij het hier aan tafel bagatelliseren, dat dit gevoel alleen maar groter wordt. Maar dat gevoel heb jij zelf niet, lijkt het? Dat jij het een beetje minimaliseert en aanwakkert?"

Als Wilfred opmerkt dat hij en Tijs hetzelfde denken, reageert Johan: "Dat vind je wel prettig, hè? Twee tegen één. Dat vind je wel fijn, denk ik." Wilfred antwoordt: "Ja, soms is het ook fijn om een redelijk persoon in de studio te hebben in dat opzicht." Johan zegt: "Je weet, ik heb mijn eigen standpunten, en daarom zit ik hier." Wilfred concludeert: "Of die altijd even goed onderbouwd zijn, dat is natuurlijk een tweede." Johan vervolgt: "Ja, maar als jij het anders ziet, dan is het niet goed onderbouwd."

Lees meer:
0 reacties