Simons over Gullit-schmink: "Niemand wil het zo ervaren zoals zwarten"

Sylvana Simons
Sylvana Simons Foto: © Pro Shots

De discussie rondom de geschminkte Oranje-supporters in Duitsland die een ode willen brengen aan oud-Feyenoorder Ruud Gullit gaat maar door. Vele voor- en diverse tegenstanders hebben zich uitgesproken, en ook oud-politicus Sylvana Simons doet een duit in het zakje.

Simons laat zich in duidelijke woorden uit op X: "Niemand kan mij ervan overtuigen dat er geen diepe onderliggende afgunst schuilt achter die -schijnbaar- onontkoombare behoefte om zich voor te doen als zwart. Natuurlijk niet om zwart te zijn. Niemand wil het leven ervaren zoals zwarte mensen dat moeten doen", aldus Simons die het niet kan waarderen dat mensen zich zwart schminken.

Humberto Tan onthulde dat hij Gullit gesproken heeft. "Hij zei: Ik voel me eigenlijk best vereerd. Ze zijn me nog niet vergeten. Het is eigenlijk een herinnering aan een van de grootste prijzen die hij heeft gewonnen als voetballer. Dat was ook de bedoeling van de actie. Blackface uit het verleden is gewoon geen prettig fenomeen. Maar in dit concrete geval zeiden we als commissie Mijnals ook tegen elkaar: 'Dit is echt ludiek bedoeld en als eerbetoon.'"

Lees meer:
0 reacties