Sylvana IJsselmuiden kreeg kanker: "Voelde dat er iets niet klopt"

Sylvana IJsselmuiden
Sylvana IJsselmuiden Foto: © BSR Agency

Sylvana IJsselmuiden heeft een openhartig interview gehouden in De Telegraaf. De 28-jarige presentatrice kreeg een aantal jaren geleden baarmoederhalskanker. Nu vijf jaar later wil ze haar verhaal delen om andere jonge meiden te waarschuwen.

IJsselmuiden merkte op haar 23ste dat er iets vreemds aan de hand was. "Ik was nog jong en slikte de anticonceptiepil", vertel Sylvana. "Toch had ik af en toe tussentijdse bloedingen, terwijl ik de pil consequent slikte. De huisarts heeft mij toen geadviseerd om een spiraaltje te plaatsen, maar dat ging al heel snel mis. Ik weet nog dat ik met mijn moeder aan het winkelen was en dat ik plotseling in elkaar zakte van de pijn. Ik voelde heftige weeën, terwijl ik niet zwanger was. Mijn lichaam stootte de spiraal af. Er bleek toen dus veel meer aan de hand te zijn."

Het spiraaltje werd uiteindelijk verwijderd en na aandringen werd ze verder onderzocht. "Door de artsen werd ik van het kastje naar de muur gestuurd, maar ik voelde gewoon dat er iets niet klopte. Toen kregen we snel daarna een telefoontje vanuit het ziekenhuis: 'Er zijn negatieve cellen bij je baarmoederhals gezien. Je moet langskomen.' Dan schrik je wel. Ik was bang en ging in de overlevingsstand. Ik heb er toen weinig over gepraat en probeerde vooral sterk te zijn voor mijn moeder. Ik wilde gewoon niet dat mijn familie verdrietig zou zijn."

IJsselmuiden hoefde geen chemotherapie te ondergaan. "Ik ben op dit moment nog steeds onder behandeling, want ik heb er bewust voor gekozen om mijn baarmoeder te houden. Als ik deze zou verwijderen, was ik voor honderd procent van de ziekte af. Maar ook de artsen vonden mij hier te jong voor", aldus IJsselmuiden, die nog elk half jaar een controle heeft. "Dat vind ik spannend, maar ik probeer me er niet te druk om te maken. Ik probeer positief te blijven. Dat heb ik wel geleerd uit die nare tijd. Het klinkt cliché, maar het heeft mijn kijk op het leven echt veranderd."

Feyenoord wint voor 50 (!) keer je inzet!

Feyenoord speelt donderdagavond de thuiswedstrijd tegen FC Volendam. Unibet heeft een mooie boost bij een overwinning van Feyenoord in De Kuip. Als nieuwe speler bij Unibet krijg jij 50 (!) keer je inzet bij een zege van Feyenoord! Schrijf je hier in claim de UniBoost!

Lees meer:
0 reacties