Transdarter Noa-Lynn boekt historische dartszege: "Als eerste vrouw"

Noa-Lynn van Leuven
Noa-Lynn van Leuven Foto: © Pro Shots

Het is Noa-Lynn van Leuven afgelopen weekend gelukt om als eerste transvrouw ooit een dartstoernooi te winnen. Het gaat hier om de Challenge Tour, waar zowel mannen als vrouwen aan mee mogen doen.

De darter geeft aan dat ze een bizarre hoeveelheid aan berichtjes heeft ontvangen van allerlei mensen. "Andere darters, oud-darters zoals Darryl Fitton en Chris Mason, zelfs compleet willekeurige mensen: de berichten bleven komen. Op een gegeven moment heb ik mijn telefoon maar weggelegd", vertelt de darter in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Ook in het buitenland kwam ze in de krant te staan. Zo had The Daily Mail een artikel met "Noa-Lynn van Leuven eerste transvrouw die PDC-toernooi wint" als kop. Sky Sports schreef "Noa-Lynn van Leuven eerste vrouw die Challenge Tour-toernooi wint bij sensationeel debuut." Dat is een verschil waar de darter nog wel even op in wil gaan.

Van Leuven geeft aan dat het verschil in de krantenkoppen precies omschrijft hoe er naar haar wordt gekeken. Voor haarzelf is het in ieder geval wel duidelijk. "Ik zie mezelf als eerste vrouw die een Challenge Tour-toernooi heeft gewonnen." Van Leuven begon met haar transitie toen ze zeventien jaar oud was. Die keuze beschreef ze als een keuze tussen wel of niet leven.

Lees meer:
0 reacties