Twentse Enter last Sinterklaasintocht af uit angst voor KOZP

Sinterklaas op zijn paard
Sinterklaas op zijn paard Foto: © Pro Shots
Sinterklaasintocht in Enter afgeblazen uit vrees voor acties door KOZP © ANP

De sinterklaasintocht in het Twentse Enter gaat niet door uit angst voor acties door Kick Out Zwarte Piet (KOZP), zo meldt RTV Oost. Dit besluit heeft het organisatiecomité genomen in overleg met de gemeente Wierden.

In Enter zouden, zoals KOZP wilde net als vorig jaar roetveegpieten meelopen tijdens de intocht. Dat is voor KOZP niet voldoende om van acties in Enter af te zien. KOZP eist dat de pieten zonder rode lippenstift en oorringen over straat gaan.

Deze bizarre eis gaat de Enternaren te ver. KOZP kondigde eerder aan actie te gaan voeren in Enter uit onvrede over de kleur van de pieten. Daar zou Sinterklaas tijdens de optocht van volgende week worden vergezeld door roetveegpieten, net zoals vorig jaar het geval is. Maar dat is geen reden voor KOZP om af te zien van de aangekondigde acties, melden de gemeente Wierden en het organisatiecomité dat bestaat uit Stichting Jong Nederland en de Enterse Ondernemers Vereniging (EOV).

In een gezamenlijk persbericht stellen de gemeente en de organisatie dat KOZP pas van acties wil afzien als het organisatiecomité van de intocht een convenant met KOZP ondertekent. "De details die in deze overeenkomst zijn opgenomen, gaan het organisatiecomité op een aantal punten te ver. De overeenkomst wordt daarom niet ondertekend."

De gemeenschap baalt en op Facebook zijn de reacties ook niet mals. Velen vinden het triest dat de organisatie de oren moet laten hangen naar de eisen van een zeer kleine groep mensen.

Lees meer:
0 reacties