Verkeersboetes fors verhoogd: Dit moet je vanaf nu betalen

Monocam speurt naar bellers achter het stuur
Monocam speurt naar bellers achter het stuur Foto: © Pro Shots

Alsof het leven in Nederland al niet duur genoeg is, zijn ook de verkeersboetes fors verhoogd. Vooral het telefoneren achter het stuur met je telefoon in de hand wordt zwaarder gesanctioneerd. Dit geldt ook voor het onnodig links rijden en het rechts inhalen.

De verhoging van de boetes in op 1 maart ingegaan. Het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden koste voorheen 350 euro, maar zal nu 380 euro gaan kosten. De boete die je ontvangt wanneer je rechts inhaalt is van 250 naar 280 euro verhoogd. Dit geldt ook voor het rijden door het rode licht. Onnodig links rijden komt je op een boete van 240 euro te staan. Voorheen moest je hiervoor 220 euro aftikken. Bovenop elke boete komt ook nog eens negen euro incassokosten, weet De Telegraaf.

Snelheidsovertredingen binnen de bebouwde kom doen financieel het meest pijn. Een overschrijding van de maximale snelheid met tien kilometer kost 82 euro, op de snelweg levert dit een boete van 72 euro op. Dertig kilometer per uur te hard binnen de bebouwde kom kost nu 383 euro, op de snelweg is dat 334 euro.

Tegenwoordig zet de overheid ook flexflitsers in. Dit zijn flitspalen die twee maanden op één plek blijven staan en dan worden verplaatst naar een andere plek. Er worden vijftig van deze flexflitsers ingezet. De boetes leveren de schatkist het nodige op. In 2022 werden er 8,1 miljoen bekeuringen uitgedeeld en het gemiddelde boetebedrag bedroeg 84 euro. De schatkist werd dus in totaal met 680 miljoen euro gespekt.

In Duitsland zijn de straffen voor verkeersovertredingen een stuk milder. Daar betaal je 180 euro wanneer je 30 kilometer per uur te hard rijdt binnen de bebouwde kom, nog niet de helft van wat je in Nederland krijgt opgelegd. Het bellen met een telefoon in de hand achter het stuur kost bij onze oosterburen maximaal 250 euro.

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties