Verslaggever schoffeerde Ajax: "Dankjewel voor deze lekkere fout"

Jan Dirk Stouten
Jan Dirk Stouten Foto: © Orange Pictures

Jan Dirk Stouten staat al jarenlang bekend als een fanatiek verslaggever van voetbalwedstrijden. Ondanks zijn leuke voorkomen schuilt er verdriet achter Stouten, die jarenlang een strijd voerde.

Tegenover het Algemeen Dagblad zegt hij het volgende. "Als ik dan toch met mijn bolle kop in de krant kom te staan, kan ik maar beter iets te vertellen hebben. Ik heb een gat in mijn hart. Dat valt niet meer te vullen. Daar moet ik mee dealen." Het gaat over de plotselinge dood van zijn vader en hoe de verslaafde moeder er niet mee om kon gaan. Als vijftienjarige maakte het diepe indruk.

Velen zullen hem kennen tijdens een verslag van Feyenoord - Ajax in 2010, toen Ajax een fout maakte en er een goal volgde. "Dankjewel voor deze lekkere fout. Hier zat de meest onzekere man van Nederland." In 2016 stopte de verslaggever en een jaar later volgde een depressie. "Ik was twintig jaar lang keihard doorgegaan. Van wedstrijd naar wedstrijd. Van interview naar interview. Daar kon ik mezelf helemaal in verliezen. Maar nu had ik opeens de tijd en de ruimte voor mezelf. Werk was voor 2016 altijd mijn belangrijkste verslaving geweest. Ik moest dus wel afkicken van dat leven. Van die adrenaline. Daar kun je je wel in verstoppen, in dat leven. En dat heb ik gedaan. Maar nu moest ik opeens echt stilstaan. En begon ik te voelen wat er echt met me aan de hand is", vertelt Stouten.

Tegenwoordig gaat het gelukkig beter. Stouten: "Ik zie mezelf nog zo als kind door Rotterdam-Zuid lopen, alleen en met zijn ziel onder zijn arm. Maar ik ben géén slachtoffer. Echt niet. Want ik heb iets gemaakt van het leven. Ik was de meest onzekere man van Nederland, maar dat ben ik niet meer. Het lukt me nu af en toe gewoon trots op mezelf te zijn", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties