Vink haalt uit naar vrouwenvoetbal: "Kan bij mannen makkelijker"

Marciano Vink
Marciano Vink Foto: © BSR Agency

De OranjeLeeuwinnen gingen vrijdagavond vrijwel kansloos onderuit tegen Italië. Vincent Schildkamp vraagt zich af of de ploeg van bondscoach Andries Jonker iets heeft aan spijkerharde kritiek, intern of extern.

Marciano Vink dat die kritiek er niet zal komen. "Bij het mannenvoetbal zijn we snoeihard. Als iets slecht is, is het echt slecht. Er wordt bijvoorbeeld over spelers gezegd: hij is geen voetballer, hij moet op atletiek. Dat soort dingen kan je bij de mannen makkelijker zeggen dan bij de vrouwen. Ik heb het idee dat het bij de vrouwen wat meer ingepakt wordt", zegt hij in het ESPN-programma Voetbalpraat.

De voormalig voetballer geeft nog een voorbeeld: "Ik had laatst kritiek op Lieke Martens en Kika van Es, haar vriendin, nam het gelijk voor haar op en sprong in de bres voor haar. Kritiek ligt heel gevoelig bij de vrouwen. Daar moeten ze vanaf, anders worden ze niet beter. Als iets slecht is, of het is dramatisch, moet dat gewoon gezegd worden. Ik denk dat je ook kritisch tegen elkaar kan zijn."

"Je hoeft niet altijd een arm om iemand heen te slaan of beschermd worden door vriendinnen", gaat Vink verder. "Je mag ook zeggen: luister, dit is gewoon niet goed genoeg. Kritiek moet je gewoon kunnen leveren, daarom is het topsport", vindt hij. Martijn van Zijtveld maakt de vergelijking met het feit dat de Leeuwinnen dezelfde KNVB-premies krijgen als de mannen. "Als je het in alles gelijk moet trekken, moet je ook op dezelfde manier kritiek kunnen leveren."

Onderling wordt er wel kritisch gesproken, zo denkt hij. "Misschien niet zo hard als in het mannenvoetbal, maar ze zullen niet alles met de mantel der liefde bedekken." Vink denkt van niet: "Ze zullen boos worden op elkaar, maar ik geloof echt niet dat ze elkaar de waarheid zeggen."

Lees meer:
0 reacties